Stukkie 2: Votator

VOTATOR

Genieten is zondig, dat weet elke rechtgeaarde calvinist, en daarom schiep men de margarine. Voor wie dat niet vreugdeloos genoeg vindt, is er halvarine, een onbestemd goedje dat de wonderlijke eigenschap heeft geen smaak te hebben en toch smerig te zijn. Om het schuldgevoel te onderhouden zijn er ten slotte de voedingsadviezen en de wetenschappelijke onderzoeken.

Die laatste kunnen overigens ook zinvol gebruikt worden. Ze spreken elkaar namelijk vrolijk tegen. Je kunt erop wachten dat de bevindingen van een wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van een voedingsmiddel – het gaat altijd over gezondheid, nooit over smaak – enkele jaren later weer ontkracht worden.

Je moet er dus uitpikken wat van pas komt.

Zo kan ik tevreden constateren dat ik meer dan genoeg drink. Acht glazen per dag, dat haal ik makkelijk. Rode wijn is gezond, bovendien, dat helpt. Meer hoef ik niet te weten. Ik voer mijn consumptie op – voor het goede doel.

Chocolade beschermt tegen kanker? Genoteerd.

En koffie. Koffie is bij nader inzien toch niet ongezond. Mooi. Koffie it is. Veel koffie. Doet beter denken bovendien, en dat kan iedereen wel gebruiken. Koffie op de Finse manier: gekookt, ongefilterd, zo zwart als de ziel.

Geen zin in groente of fruit? Wacht vol vertrouwen op een onderzoek dat aantoont dat te veel daarvan ook niet best is. Het komt, dat garandeer ik u. Tot die tijd is het veiliger om de spruiten, de bleekselderij en de grapefruit zoveel mogelijk links te laten liggen. Je weet maar nooit.

Negeer kortom naar hartelust gegevens en adviezen. Twijfel desnoods openlijk aan de statistische betrouwbaarheid van wetenschappelijk onderzoek in het algemeen, dat staat ook nog eens intelligent.

En eet, drink, word dronken. Leef.

Maar nee. De mens neemt een grote bak light chips en schenkt daarbij alcoholvrij bier. Hij eet yoghurt en kaas zonder vet en dus zonder smaak, en hij besmeert zijn kleffe fabrieksbrood met halvarine. Is er iets tekenender voor de verloedering die de mensheid doormaakt dan halvarine? (Wikipedia: ‘Halvarine wordt gemaakt in een machine met de naam votator.’)

En hij heeft het aan zichzelf te wijten, de mens, aan zijn kinderlijke hebzucht. Hij eet liever smerig dan minder. Chagrijnig op weg naar het uitgestelde einde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s