Stukkie 9: Zaligheid

ZALIGHEID

De paus is opgestapt, als de eerste de beste voetbaltrainer. Het Vaticaan is definitief een club als alle andere. ‘In goed onderling overleg,’ zoiets mompelde hij nog, in een onbekende taal.

De trainerscarrousel begint onmiddellijk warm te draaien. Oude, gearriveerde oefenmeesters worden genoemd, aanstormende talenten, kandidaten uit de eigen gelederen. Een verleden als jeugdtrainer kan in sommige gevallen een pre zijn, in sommige gevallen ook niet. Het hangt van het succes af, en van de ruchtbaarheid.

Wat doet zo’n paus zoal, kun je je afvragen.

Hij verklaart o.a. zalig. Zalig en heilig.

Dat is mooi, en niet half zo ouderwets als het klinkt, want ook hier heeft de moderne tijd zijn intrede gedaan. Was vroeger heilig die heilig genoemd werd, tegenwoordig is de aanpak bepaald grondig te noemen.

Zaligheid kost één wonder, heiligheid twee. Afdingen is niet mogelijk. En vergis je niet: de wonderen worden gecontroleerd. In geval van wonderbaarlijke genezing bijvoorbeeld door een dokter. Iemand die er verstand van heeft dus.

Onlangs nog zag een Maastrichtse hoogleraar met eigen ogen een geval van ‘spontane beenaangroei na gebed’. Of het om een extra been gaat of om een verlengd been is niet belangrijk: waar het om gaat is dat de wetenschapper, zoals hij het zelf zegt, God aan het werk heeft gezien. Bewezen door röntgenapparatuur.

Genoeg voor een zaligverklaring, lijkt me, want het ging in dit geval om ‘iemand die een beentekort had’. De beenaangroei was dus gewenst, en de bidder van dienst kan een uitnodiging tegemoet zien om met het eerste elftal mee te trainen. Eén bewezen wondertje erbij en hij is heilig.

Het moet een aangename toestand zijn, zaligheid. Fijner dan heiligheid. De titel zalig is officieel met beperkte publieke verering. Beperkte publieke verering! Precies goed: dat je wel merkt dat mensen je aanbidden, maar dat je er verder geen last van hebt.

Met de heiligheid komt de algemene publieke verering, en dat is toch wat anders. Je moet handtekeningen zetten, vriendelijk lachen, altijd witte handschoentjes dragen en wuiven. Zomaar anoniem de straat op is er niet meer bij. Je kunt je bovendien geen misstap meer veroorloven, met of zonder minderjarigen, want iedereen let op je.

De afgetreden paus wordt intussen genoemd bij FC Twente, bij Chelsea en bij alle Italiaanse clubs. Verondersteld wordt echter dat hij liever ergens bondscoach wordt, zodat hij niet meer elke dag op het veld hoeft te staan.

Een andere serieuze mogelijkheid is een laatste avontuur in Qatar, om de zakken nog even flink te vullen. Wie zou het hem misgunnen?

De zaakwaarnemer van de paus, ondanks herhaalde interviewverzoeken, zwijgt in alle talen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s