Stukkie 13: Het blijft niet onopgemerkt

HET BLIJFT NIET ONOPGEMERKT

Stel: u heeft uw mobiele telefoon thuis laten liggen, of de batterij is op – u hoorde zojuist het treurige melodietje dat zegt: het wordt me te veel, ik schakel mezelf uit, adieu, tot in betere tijden.

Stel dat u bovendien nergens hebt ingecheckt met uw persoonlijke OV-chipkaart. U bevindt zich niet in een winkelcentrum met camerabewaking en u rijdt evenmin in een auto met leesbare kentekenplaten voor- en achterop.

U loopt gewoon zomaar ergens op straat, of zelfs, o huiver, in een bos of op het strand.

U bestaat niet, denkt u ineens, in feite bestaat u niet. U voelt de paniek opkomen. U wil ergens inloggen, een kampvuur stoken om rooksignalen mee te geven, u wil met vlaggen zwaaien, schreeuwen, levensgroot S.O.S. in het zand schrijven, u zoekt koortsachtig in uw zakken naar een spiegeltje om de zon mee te weerkaatsen maar u vindt alleen die verdomde telefoon die uitgevallen is.

Misschien dat het scherm daarvan voldoende spiegelt om de aandacht van voorbijvarende schepen te trekken?

Nee. Het is niet anders: u bent alleen op de wereld. Niemand ziet u. Het is beter alle hoop te laten varen.

Maar dat hoeft helemaal niet. Er is niets aan de hand: er wordt over u gewaakt. Altijd en overal, op velerlei manieren, en als alles faalt altijd nog door de gezegende machines die men drones noemt. Vliegende camera’s, gericht op u.

Uw voorkeuren, uw eigenaardigheden, uw kleine overtredingen van de verkeerswet: ze worden gezien, ze zijn niet zinloos.

Bent u op zoek naar een nieuw espresso-apparaat? Overweegt u een korte vakantie naar een Europese hoofdstad? Dat weten we toch. U surft, u loopt winkels binnen.

En we stemmen, om u te dienen, de advertenties op u af. Nu alleen nog op internet, maar binnenkort ook op straat en op de televisie. Zodat het uiteindelijk niet meer nodig is, winkels binnenlopen: de winkel loopt bij u binnen.

Uw boodschappenlijsten zijn bekend, uw budget, uw behoeften. Geen noodzaak om nog naar de supermarkt te gaan, alles wordt thuisbezorgd, kant en klaar, inclusief een schema waarop staat wat u op welke dag warm moet maken en met welk apparaat.

De kosten worden automatisch afgeschreven van uw rekening. Over uw wachtwoord bij de internetbank hoeft u niet in te zitten: dat kennen we.

Nérgens hoeft u meer over in te zitten! Was u jaloers op uw grootouders, die het zo gemakkelijk hadden in het verzorgingstehuis? Hoeft niet meer. Dit is beter.

U wordt in de gaten gehouden. Men let op u. Het is een geruststellende gedachte. En het kan allemaal alleen nog maar mooier worden.

4 gedachten over “Stukkie 13: Het blijft niet onopgemerkt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s