Stukkie 15: De onvergeeflijke fout van de koningin

DE ONVERGEEFLIJKE FOUT VAN DE KONINGIN

Koningin Beatrix heeft een onvergeeflijke fout gemaakt door af te treden in een oneven jaar.

Vanwege de troonswisseling zijn de eerste straten in de buurt alweer met oranje vlaggetjes en slingers versierd. Net als vorig jaar, toen om het EK voetbal. Meer straten zullen ongetwijfeld volgen. En in 2014 staat het WK op het programma.

Een diepe treurnis overvalt me als ik zo’n straat inkijk, ik weet niet precies waarom. Versierde straten zijn ook altijd leeg: er loopt nooit iemand doorheen en door de ramen zijn louter lege kamers te zien.

In voetbaljaren zijn er dan nog de wedstrijden. De straten en de huizen blijken ineens toch bewoners te hebben, tv’s worden buiten gezet, bierblikken gaan van hand tot hand, chipszakken worden geleegd. Er is gezang en geschreeuw. De versieringen zijn enkele uren lang volmaakt op hun plaats.

De wedstrijd wordt gewonnen, wat betekent dat er een paar dagen later nog een feest volgt, of de wedstrijd wordt verloren, wat ook weer zo z’n charmes heeft.

Het is een heimelijk genot om het beteuterd binnenhalen van de tientallen meters aan spandoek,  slingers en serpentines van nabij te volgen. ’s Ochtends heel vroeg – men hoopt dat iedereen nog slaapt – verschijnen de dappersten op straat en beginnen zonder elkaar aan te kijken de boel neer te halen. De dubbele kater is ze goed aan te zien.

Ik stel me verdekt op en bekijk het tafereel weemoedig. Ach, denk ik, de mens. Een volmaakt wezen, helemaal af. Er schuilt geen kwaad in, eigenlijk.

Net zo mooi zijn de versieringen die hier en daar nog maanden blijven hangen, langzaam verblekend, voortekenen van een geluk dat niet kwam. De eigenaar kan de vernedering niet aan die het openlijk verwijderen ervan zou zijn en zit binnen, achter gesloten gordijnen, te wachten op betere tijden.

Dat zijn de even jaren.

De oneven jaren zijn oases van rust. Dat wordt nu wreed verstoord.

Het enige wat misschien nog kan helpen is een vroegtijdige uitschakeling van de nieuwe koning, liefst al in de groepsfase.

Laat ons hopen.

Een gedachte over “Stukkie 15: De onvergeeflijke fout van de koningin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s