Stukkie 18: De wereld is een pak vla

DE WERELD IS EEN PAK VLA

De wereld is een pak vla: nooit helemaal leeg. Vol onvermoede reserves. Met enig geweld zijn er altijd nog een paar druppels uit te persen.

De nieuwste variant, na de hopjes- en de slagroomvla, heet schaliegas. Het zit er, dus we gaan het winnen. Zonde om het niet te gebruiken.

Natuurlijk blijkt later dat de risico’s, opzettelijk of uit aandoenlijk optimisme, veel te rooskleurig zijn ingeschat. Natuurlijk zullen de kosten hoger uitvallen, veel hoger zelfs, en later nog wat hoger, en zal de schade voor het milieu niet zo verwaarloosbaar blijken als eerst werd aangenomen.

Natuurlijk. Zo gaat het altijd, bij Betuwelijn en JSF-vliegtuigen en metrotunnels en noem het allemaal maar op. Het hoort zo. We zouden teleurgesteld zijn als het anders was.

Maar dit keer is er nog iets. Deze jacht op schaliegas, deze opzichtige honger naar meer, maakt vooral zo’n hebberige indruk.

Alsof we een vader zien die na het eten niet alleen gulzig zijn bord aflikt, om vervolgens tevreden achterover te leunen, handen op de gevulde buik, en een ferme boer te laten.

Nee, hij steekt ook nog zijn hoofd diep in de pannen. Hij lebbert het fornuis af en zuigt het vaatdoekje uit. Hij gaat op zijn knieën en eet een voor een alle kruimels van de grond – als de hond er een dreigt in te pikken verkoopt hij het brutale beest een ferme klap.

Zonder schaamte, zonder zelfs maar even te controleren of er niemand kijkt, zoals gebruikelijk is voor activiteiten in de categorie neuspeuteren en kruiskrabben. Hij heeft simpelweg niet door dat hij iets doet wat op z’n minst onwelvoeglijk te noemen is.

Als de kinderen even afgeleid zijn graait vaderlief snel een stukje vlees of een patatje van hun bord en stopt het in zijn eigen vettig glimmende mond. Moeten ze maar beter opletten.

Protesten negeert hij. Het is een simpele kwestie van zuinigheid en efficiëntie. Als het kan, dan moet het.

3 gedachten over “Stukkie 18: De wereld is een pak vla

  1. Annita de Dood-Matze

    Hallo Mark, als oud-klasgenoot heb ik dit stukkie gevonden, ik heb het op mijn fb-pag gezet, het raakt mijn interesse, misschien stemt het ook anderen tot.. nadenken? Actie? Berusting? Groet van Annita de Dood-Matze (NSC indertijd)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s