Stukkie 20: Lesgeven is helemaal niet nodig

LESGEVEN IS HELEMAAL NIET NODIG

De Tweede Kamer stemde tegen de verplichte kleutertoets in het basisonderwijs. Dat is natuurlijk jammer, want wat moeten die kinderen dan doen op school? Spelen? Zingen? Knutselen? Nee toch? Voor je het weet krijgen ze interesses, of gaan ze nadenken over zaken.

Gelukkig zal het niet meer dan een tijdelijke hapering blijken op de glorieuze weg die we al jaren geleden zijn ingeslagen. Er wordt getoetst, en er wordt geoefentoetst, en er wordt voorbereid op de oefentoets. Zo krijg je de beste resultaten. Lesgeven is eigenlijk helemaal niet nodig.

Na de kleutertoets – die er, dat spreekt vanzelf, uiteindelijk heus komt, daar kan deze kleine tegenslag niets aan veranderen – volgt al snel de introductie van de babytest. Waarom zou je kostbare jaren voorbij laten gaan?

Spreekt de zuigeling op tijd zijn eerste woordje? Loopt het lieve kind wel binnen een maand of veertien, en, belangrijker nog, in de juiste richting? Kan het blokken stapelen tot de vereiste hoogte zonder dat de toren instort?

Zo nee, dan is het beter maar niet te hoog te mikken. Vmbo-basis, meer zal het niet worden, en het is goed als begeleiders en leerkrachten dat op tijd weten. Dat voorkomt dat ze overbodige energie in zo’n kind steken.

Misschien is het zelfs beter om sommige kinderen school maar helemaal te laten overslaan, dat levert meteen een flinke bezuiniging op. Ook de ouders kunnen hun verwachtingen alvast wat temperen, zodat een latere teleurstelling ze bespaard blijft.

De babytest leidt tot een dwingend opleidingsadvies. Het traject van elk kind ligt vast. Geen onzekerheid, geen onnodige investeringen: iedereen op zijn plaats, zonder stress of ambitie.

Er is één nadeel aan de babytest: baby’s zijn er al. Je kunt weliswaar betrouwbaar vaststellen of ze zoiets als een toekomst hebben, maar als dat blijkt tegen te vallen, dan zul je toch iets voor ze moeten bedenken.

Voor de ouders is het ook niet gemakkelijk: het zal je maar verteld worden, dat je nog een jaar of achttien voor een kansloos kind moet zorgen. Je kunt je geld wel beter gebruiken.

Gelukkig zal het niet lang duren voor de embryo-evaluatie wordt ontwikkeld. Wordt die afgenomen vóór de abortusgerechtigde leeftijd – en dat raden we sterk aan – dan zullen problemen zoals we die nu kennen in het onderwijs snel tot het verleden behoren.

2 gedachten over “Stukkie 20: Lesgeven is helemaal niet nodig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s