Stukkie 27: Gedrag

GEDRAG

Mensen die, om twee over acht ’s ochtends, van alle kanten aan komen rennen naar de bushalte, waar net een bus stopt, die mengeling van verbetenheid en schrik, mooi is dat.

Wat erna komt is ook niet mis. Er zijn twee mogelijkheden. De buschauffeur wacht geduldig tot ook de laatste, hijgend en (net gewassen, schone kleren) al een beetje zwetend, veilig en wel binnen is. Je ziet de verbaasde glimlach doorbreken op de gezichten. De chauffeur wordt bedankt, iedereen straalt, het geloof in het goede van de mens is weer heel even hersteld. Dit wordt een mooie dag.

Of, zoals vandaag, de buschauffeur is zo chagrijnig als een kreupel paard, sluit de deuren en rijdt weg. Misschien loopt hij achter op de dienstregeling, misschien heeft hij een rotdag, misschien stond het in een memo die onlangs door de vervoersmaatschappij is verspreid: niet te lang wachten, tijd is tijd. Vergeet ook niet: dit gebeurt hem elke dag, elke paar minuten. Je kunt wel aan de gang blijven met dat geduld en die vriendelijkheid.

De emoties die vervolgens losbarsten op de gezichten van de laatkomers zijn prachtig: woede, ergernis, verbijstering, lichte schaamte, van alles. Er wordt gevloekt, er wordt enige tijd heen en weer gelopen omdat zomaar stoppen met rennen ook niet gaat. Alsof de bus op magische wijze alsnog opgeroepen kan worden als je maar driftig blijft ijsberen.

Nooit helemaal afwezig is een schichtige blik rondom. Of niemand het gezien heeft. Het rennen, de woedeuitbarsting, de verslagenheid: het is allemaal zo helemaal gedrag, je zou er een natuurfilm aan kunnen wijden.

Ik zet mijn tas, die ik beschaafd op schoot had genomen, terug op de lege zitplaats naast me en sluimer rustig verder. Het is vroeg, erg vroeg. Maar het is in al zijn grijsheid een stralende dag, met alles erop en eraan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s