Leuke wereld

LEUKE WERELD

Dit is geen leuke wereld meer. Dat blijkt uit alles, klein (de smalende reacties op bijvoorbeeld Sylvana Simons, wat je verder ook van haar politieke ambities en inzichten mag vinden) tot groot (het gebrek, het verbijsterend algemene gebrek, aan empathie ten opzichte van vluchtelingen, vreemdelingen, andersgekleurden, andersdenkenden – van ‘anderen’ kortom).

De hardheid is onthutsend.

Ik ben net oud genoeg om de uitzichtloze jaren tachtig bewust te hebben meegemaakt, en dus ook de hoopvolle jaren negentig. Jaren die, denk ik wel eens, ver genoeg van de verschrikkingen van de eerste helft van de twintigste eeuw liggen om niet onder de schaduw ervan gebukt te gaan, maar dichtbij genoeg om het besef levend te houden dat we, wat we ook doen, in elk geval niet in dezelfde fouten mogen vervallen.

Kennelijk is het inmiddels lang genoeg geleden. Nu kan alles opnieuw beginnen.

Kanttekeningen (te weinig):

– Verschrikkingen zoals Europa die te verduren kreeg in de eerste helft van de twintigste eeuw zijn in andere delen van de wereld onverminderd doorgegaan, niet altijd helemaal zonder dat Europa daar een rol in speelde.

– Over de vergelijking in het algemeen en deze ene in het bijzonder: natuurlijk zijn er legio verschillen tussen toen en nu. Dat is de kern en het nut van de vergelijking. Overeenkomsten én verschillen aantonen. Natuurlijk mag ik X met Hitler vergelijken en Y met een varken. De conclusie van de vergelijking kan heel goed zijn dat er nauwelijks overeenkomsten zijn. In hoeverre die schaarse of talrijke raakpunten zorgwekkend zijn of onbelangrijk, kan dan onderwerp van discussie worden. Als bepaalde ideeën en uitlatingen niet tot in de puntjes aan de woordenboekdefinitie van bijvoorbeeld fascisme of racisme voldoen, betekent dat niet dat ze er niets mee te maken hebben. Omgekeerd: niet elke bij sommigen onwelgevallige opmerking is meteen ook een kwalijke opmerking.

– Het wordt steeds moeilijker om ergens iets over te zeggen. Iedereen weet alles zo zeker.

– Dit is wel een leuke wereld. Zo is het ook wel weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s