Poëzie-app ‘DichtBij’ gelanceerd!

screenshot_2016-12-09-13-16-25DichtBij: de eerste poëzie-app die gedichten maakt op basis van je persoonlijke situatie

Met de interactieve poëzie-app DichtBij verkennen dichter Mark Boog en vormgever John van der Wens de grens tussen poëzie en automatisch gegenereerde data. Tot op heden leverden algoritmes geen literatuur op, maar ‘machineversjes’. DichtBij brengt hier verandering in. De app laat zien dat algoritmes onder regie van een dichter juist wel sterke poëzie kunnen voortbrengen. Actuele poëzie nog wel: de locatie van de gebruiker wordt gebruikt, de tijd van het jaar, de weersomstandigheden – de laatste krantenkoppen zelfs, en nog veel meer.

Download DichtBij hier:
iOs: http://apple.co/2gjr6S1
Android: http://bit.ly/2h1WsuZ

Het idee van de app is simpel: druk op de knop, maak een foto en je krijgt een op jouw actuele situatie toegesneden gedicht. Je kunt de foto veranderen, of vervangen door een andere (uit je galerij of uit het archief), maar het gedicht niet: dat is uniek voor elke locatie en elk tijdstip. Deel het gedicht op sociale media of bewaar het voor jezelf.

DichtBij stelt indirect vragen over moderne technologie, privacy en poëzie. Waarom drukte je op de knop? Wat weet je telefoon of je iPad eigenlijk over je? Wat kan poëzie zeggen over het hier en nu? Maar vooral levert DichtBij altijd en overal unieke gedichten. Of je nu op een grijze ochtend op de trein staat te wachten of uitkijkt over een zonovergoten strand, of je ’s avonds laat in je eigen huiskamer zit of tijdens de lunch in het park: elke situatie levert een nieuw gedicht op.

DichtBij werd bedacht voor het project Literatuur op het Scherm van het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, en nam daarna een veel grotere vlucht dan voorzien. Versie 2.0 zal in de toekomst mogelijkheden bieden voor o.a. het onderwijs en particulieren. De app werd ondersteund door de twee genoemde fondsen en door Stichting Stokroos.

Zie voor meer informatie www.poetryinmotion.nl

2 gedachten over “Poëzie-app ‘DichtBij’ gelanceerd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s