Stukkie 11: Sterren Lezen Een Boek

STERREN LEZEN EEN BOEK

Wat al een tijdje opvalt: de steeds sterkere hang naar middelmaat.

Het is niet alleen de Boekenweek, die ons aan het lezen probeert te krijgen door ons toe te schreeuwen dat boeken leuk zijn, en spannend, en helemaal niet zo moeilijk, er zijn voorbeelden te over.

Het journaal wordt tegenwoordig gelezen op een toon en met een woordenschat die nog maar tien jaar geleden gereserveerd was voor het Jeugdjournaal – en die toen al sommigen deed fronsen: Gaan we niet te diep door de knieën voor die kinderen? Nemen we ze wel serieus?

We hebben vijf universiteiten in de wereldwijde top 100. Tevredenheid alom. Dat er geen enkele bij de eerste vijftig staat, ach, wat maakt dat uit. Niemand die zegt dat het een resultaat is dat voor een van de rijkste en meest bevoorrechte landen ter wereld toch wel wat karig is. (Al is zo’n lijst natuurlijk zelf ook discutabel, en een gevolg van een al te sterke drang naar vereenvoudiging en duidelijkheid.)

In televisieprogramma’s als Pauw en Witteman en De Wereld Draait Door zie je de presentatoren geërgerd raken zodra een gast even nadenkt. O god, nee, men gaat zappen! Vlug, grijp in!

Lifestyle-krantenbijlagen. Zeg je de ene krant op vanwege die wekelijkse belediging, blijkt elk dagblad er tegenwoordig een te hebben.

Onze laatste twee ministers-presidenten, die we kabinet na strompelend kabinet laten voorzitten:

Eerst Balkenende, nooit op een interessante uitspraak betrapt, die de boel elke keer weer wist te verknoeien maar daar zo schaapachtig bij keek dat we bleven denken: ach, daar kan zo’n brave jongen toch ook niets aan doen, hij lacht zo lief, doe hem nog maar een regerinkje.

Daarna Rutte, van wie je vooral denkt dat hij in de toekomst, als hij zijn best doet en het een beetje meezit, best een aardige politicus kan worden.

Of GroenLinks, dat zijn kamerleden niet toestaat langer dan een bepaalde periode in functie te blijven. Ze zouden eens goed worden in hun werk.

Het is een patroon: we houden niet van uitblinkers, van vakkundigheid, van eruditie, van welsprekendheid. Op de lagere school wordt ons, door hardhandige correctie van klasgenoten en meewarig glimlachen van leerkrachten, al geleerd dat het beter is een zesje te halen. Misschien, als het dan echt moet, voor de zekerheid een zeven min, maar die negens en die tienen, dat is toch echt nergens voor nodig, dat is uitsloverij.

Het wordt tijd voor Sterren Lezen Een Boek. Het zal een uitdaging zijn voor de kandidaten, er zullen gewonden vallen, maar dat hoort erbij. Bovendien: zoveel activiteiten die gevaarlijker zijn dan schansspringen bestaan er nu ook weer niet. Je moet iets overhebben voor je beroemdheid.

Sterren Declameren Een Gedicht. Sterren Leren Een Vak. We kunnen nog wel een paar seizoenen door.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s